Tuesday, April 20, 2010

ayam penyet vs kerabu mangga

kali ni saya nak share resepi ayam penyet and kerabu mangga. ayam penyet ni jauh lagi sedap daripada restoran ayam penyet yang kita makan tu cep! wah! bunyi riak di situ. tak elok tak elok.so next time saya colek aje kamu ke restoran jehan. chewah! haha.

p.e.r.a.s.a.n sangat dia nih!

so before saya nak share resepi saya nak kepoh-kepoh dulu. awak nak dengar ke tak? tak kira! kena juga. kena juga. hehe this morning saya pergi jj sebab nak tukar baju yang baru beli semalam. haha funny bila jehan perasan kecil pergi sebat baju saiz M. wooh! konon2 just try kat cermin gituh diri penuh gaya pusing kanan dan kiri dengan dalam hati dia cakap 'eh,kenapa tiba2 pakai saiz M muat pulak ni? dah kurus ke?' hah! sekali balik rumah try betul2..baju tu suddenly menjerit 'plisss..pliss.. jangan seksa kami!!kau besar kooot!' hahha. okay baju tu tak boleh bcakap. semua lakonan je.

then, on the way balik my mom telefon

mak: angah tolong tengokkan dekat tempat tepung2 yang mak letak tu ada tepung pulut tak? bawak sekali limau nipis kat tepi tingkap semalam mak dah petik.
angah: ye ye. nanti angah tengok. mak nak buat apa?
mak: mak nak buat kerabu mangga, ayam penyet.

wooh! ayam penyet? teruja okay! sangat sangat.:)

angah: okay2 nanti angah tengok.

dalam hati 'mak tunggu la angah balik. jangan masak dulu.. angah nak belajar'. so drive agak vush vush! (bunyi kelajuan) actually tak bagitau mak saya pergi jj sebab nanti mesti mak agak angin je. 'semalam dah pergi hari ni nak pergi lagi ke?' ghuu sorry anakmu tak jujur T.T eh, tapi sampai je kedai cepat2 cerita. takut jadi si tanggang. hihi :)

so kembali ke resepi. mari mari!


ayam penyet
 wooh. *drooling tak?

bahan-bahan:  

 1. bahan rebusan ayam:
  • 1 ekor ayam
  • bawang merah &bawang putih 
  • buah keras 
  • halia kecur
  • lengkuas 
(bahan2 di atas perlu di goreng dahulu kecuali ayam)
  • gula merah
  • serbuk ketumbar
  • serbuk lada
  • kunyit
(bahan di atas perlu dikisar dengan air)

cara-cara:
  1. campurkan semua barang yang telah digoreng dan dikisar sekali dengan bahan yang telah sedia dikisar.
  2. masukkan ke dalam periuk 
  3. masukkan ayam dan air.
  4. rebus sehingga ayam empuk.
2. bahan goreng:
  • bawang putih (tumbuk halus)
  • telur
  • serbuk kunyit
  • ketumbar
  • tepung pulut
cara-cara:
  1. campurkan semua bahan di atas tadi dan dikisar halus. 
  2. gaulkan bahan dengan ayam yang telah direbus tadi. 
  3. goreng ayam sehingga keemasan.
3. bahan sambal: 
  •  bawang putih
  • cili merah
  • garam
  • minyak masak
cara-cara:
  1. kisar semua bahan kecuali minyak masak.
  2. masak semua bahan sehingga cili masak.  
* sambal ni sama dengan sambal nasi ayam! :) nanti dah siap, tuangkan atas ayam.
next!!
kerabu mangga  
 ahh..drooling lagi!
bahan-bahan:
  • mangga muda
  • bawang merah
  • bunga kantan
  • serai
  • cili padi 
  • daun limau purut
  • udang kering(dikisar kering)
  • kacang tanah (disangai dan ditumbuk kasar)
  • limau nipis
  • gula
  • garam
 cara-cara:
  1.  6 bahan teratas diracik halus
  2. perahkan limau nipis
  3. campur semua bahan yang telah diracik dan dikisar tadi dan gaul bersama jus limau nipis. 
  4. tambahkan sedikit garam dan gula.
  5. taburkan kacang tanah.
  6. siap!:)
meh. tabur2 sikit lagi gambar.:)
hah! amek kau. dah siap nasi sekali.
jom makan! heheeee :)) 
lapar lapar lapar. nak makan.
have to go now.
kalau tunggu lagi sikit boleh pengsan ni.
till my fingers meet keyboard again!
(^^,)V
cep lapar tak cep?
bye2!! 

2 comments:

  1. auww.. gabungan yg mantap..
    terliur ann tengok ayam penyet & kerabu mangga tue..

    seumur hidup tak pernah makan lagi ayakm penyet nie..
    nanti boleh lah ann cobe resepi Jehan...
    thanks ya Jehan..

    ReplyDelete
  2. jehan..jadi org gaji aku yea nanti hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails