Saturday, July 31, 2010

him.again

ni la apa saya buat kalau saya hilang mood; takda orang nak luah isi hati.



kim hyun joong. yep!

sgt sonot jumpa video ni.
berharap sgt ni bukan setakat music video tapi movie or drama!
tapi hampa. *sigh*
T.T

Wednesday, July 21, 2010

Dear John

hari ni cuti. lots of good thing to do with our house, mak. 1st task: roboh reban. ganas kan? kepada ayam2 yang tak bayar sewa, sila keluar. kami nak roboh reban anda. wakakaka (ketawa jahat macam ah long!) macam buruh dan badang bila angkat kayu kayan yang penuh anai2 tu. then basuh baju dan sidai. macam apa je buat kerja penat2 pastu masuk rumah baru nak breakfast on 9.15 am. terbalik. ;p lepas breakfast tolong mak siang ikan bilis. masa tu la perut rasa sesungut. sakit! sakit! bagi la sakit ni kat kaum laki yang tak paham apa itu senggugut. *sigh* pasti tak pergi kerja 1 hari. setakat cirits pun dah bising kan.

masa tengah duk guling2 sakit perut ni dapat idea nak tuam perut. taknak guna minyak angin. tak suka baunya. nanti sakit perut tak kurang tapi prut prut pulak. nak tuam guna botol mineral isi air panas? lagi tak kuasa nak panaskan air masuk botol bolot pakai kain segala. cukuplah dah ulang alik ke tandas. hari ni kerja utama melawat tandas. hoh! so apa lagi. tak tahan ni. amek selimut super tebal balut satu badan, ON lappy dan letakkannya di atas perut. tunggu lama sikit, bila lappy dah panas, it feels much much better. :) finally. tapi biasa la at the 1st day. sengal2 tu still ada even tak sakit guling2. bila lappy dah on takkan nak biar je. apa lagi. explore la movie yang ada dalam collection yang belum sempat tengok.

jadi jujie jumpa 'DEAR JOHN' released on 2010 tapi along dah download awal2. hihi ^^ good story with simple plot. dengan keadaan yang kurang sihat filem ni sikit sebanyak tak rasa beban kalau tengok. awak tak payah penat2 pikir 'what's next?, what's next?' just lay back and relax. filem ni akan kupaskan 1 per 1 babak. it teach me about waiting, times, long distance relationship commitments, responsibilities dan jodoh. ala biasa la bila umur dah 20-an ni kalau tengok something yang berkaitan pasangan it started to thing my future. siapa jodoh, bila nak berkeluarga, anak etc.

carita ni mula dengan pertemuan pertama savannah (amanda seyfried) dan john tyree (channing tatum) kat tepi laut bila beg savannah jatuh dalam laut dan john selamatkan. dari situ mereka jumpa. mula dengan ucapan terima kasih, mereka berbaik. john berkenalan dengan keluarga savannah dan savannah jumpa ayah john. perhubungan mereka mula ada cabaran bila john habis bercuti dan perlu pulang ke base tentera. he is in US special force. dan savannah masih lagi student.cabaran yang mereka hadapi, long distance relationship. both of them berjanji menjaga perhubungan dengan baik, waiting each other etc. the sweetest thing yang mereka buat, tak kira berapa jauh john dihantar untuk berkhidmat, mereka berutus surat. sebab susah takda internet,so itu je cara mereka berhubung. everything looks fine sampai 1 masa savannah lama tak hantar surat. dan terakhir surat yang dihantar ke john savannah bagitau dia akan berkahwin dengan laki lain.  sedih. yep.

---------------------------malas nak cite panjang lebar.----------------------

last cerita, they meet again finally sebab jodoh. kenapa? hah tengok la sendiri. kekeke ;p

jadi cerita ni banyak kali mengetuk kepala saya 'oi wake up! wake up!' bukan sebab jujie berkhayal tapi menyedarkan jujie 'dun worry. kalau itu jodoh kamu, dialah jodoh kamu dan waktu itu lah kamu bernikah. insyaAllah..'

sometimes bila tengah bercinta masyuk la orang cakap, banyak janji yang kita ucap sampai kan bulan pun nanti abang belikan. ;p tapi kadang2 kita tak sedar what will happen in our future. dengan orang yang kita bercinta tu ke kita akan kahwin? mempunyai anak dengan dia dan menempuhi waktu tua dengan dia? awak pasti dengan dia? tak, kan?

bila kita pikir tentang masa depan kadang akan buat kita takut. takut dia bukan jodoh kita lepas 3 ke 4 tahun berkawan. tapi memikirkan tentang masa depanlah yang membuatkan kita akan mempersiapkan diri untuk menghadapi whatever happen di masa depan. memperkuatkan diri dengan bersedia apa bakal terjadi dengan masa depan. kalau awak masih tak pasti dia bukan jodoh atau awak takut akan terjadi apa2 di masa depan, bersedia untuk mencintainya tidak melebihi dari awak mencintai Dia dan diri sendiri. cintailah dia sekadarnya sahaja.
 *peringatan untuk diri sendiri actually.

2nd, cerita ni mengajar saya masa takkan dapat berbuat apa2 tentang jodoh kamu. ini bermaksud, tak kira berapa lama awak berkawan, bercinta atau berkenalan, jika ditakdirkan dia bukan jodoh kamu, maka dia tetap bukan jodoh kamu. kalau awak risau 'alamak! aku dah 21 tahun! kena kahwin ni...!!' tapi sekiranya perhubungan itu disudahi dengan pernikahan sedangkan diri kamu masih belum bersedia, rushing, risau dia cari orang lain or what so ever, itu satu kesilapan. just wondering something happen in your future dan pernikahan yang awak harapkan tiada akhirnya tapi berakhir di tengah jalan dengan penceraian? hum.. jadi cerita tu menenangkan jujie. 'it's ok. umur dan masa tak dapat buat apa2 tentang jodoh saya. kalau tu jodoh saya, dia akan bersama saya tika detik itu tanpa sesaat lewat atau sesaat cepat.'

dan tak kira berapa lama saya tunggu kamu, ianya takkan merubah masa depan kamu dan saya. saya sentiasa redha. :) macam dalam cerita tadi tu la. hihi^^

here is some pic and good soundtracks from this movie. enjoy!^^



director: lasse halstrom
novel written by : nicholas sparks
genre: drama, romance, war.
released date: 5th feb, 2010 (USA)
my rating: 4 star :)

soundtracks:
  1. amanda seyfried - Little House
  2. Fink - This is the Thing
  3. Rosi Golan - Thing of Me
 


4.  Rachel Yamagata & Dan Wilson - You take My Troubles Away
5. Deborah Lurie - Dear John Theme
6. Joshua Radin & Schuyler Fisk - Paperweight
7. The Swell Season -  The Moon.
8. 311 - Amber
9. The Donkey - Excelsior Lady
10. Wailing Souls - Things & Time

little house by amanda seyfried:

I love this place
But it's haunted without you
My tired heart
Is beating so slow
Our hearts sing less
Than we wanted
We wanted
Our hearts sing 'cause
We do not know
we do not know

To light the night
To help us grow
To help us grow
It is not said
I always know

You can catch me
Don't you run
Don't you run
If you live another day
In this happy little house
The fire's here to stay

To light the night
To help us grow
To help us grow
It is not said
I always know

Please don't make a fuss
It won't go away
The wonder of it all
The wonder that I made
I am here to stay

I am here to stay

Stay^^

memorable quotes:

The problem with time, I've learned, whether it's those first two weeks I got to spend with you, or the final two months I got to spend with him, eventually time always runs out. I have no idea where you are out there in the world, John. But I understand that I lost the right to know these things long ago. No matter how many years go by, I know one thing to be as true as ever was - I'll see you soon then.

Tuesday, July 20, 2010

eye candy

gula mata. berfungsi untuk memaniskan mata yang sedang pahit. kalau awak tengah sakit hati, moody, frustrated sapa yang boleh buat awak sejuk? tak perlu mengadu nasib dan bercakap dengan insan terbabit. cuma gambar saja. sapa? sapa? everybody got their own. me either. let me show u my eye candy. heh heh heh (sila ketawa miang2) ;p

kim hyun joong for sure *wink2*


hah. kau tengok la. dia tak hemsem pon. kalau dalam BOF dah tentu dapat tempat ketiga ke saguhati kalau ada anugerah jejaka paling hemsem. sekali lagi. tak hemsem okay!?!

hem kau tengok la. memang tak la hemsem.

tapi macamana boleh jadi my most eye catching? hah. ni rahsianya

 dia mempunyai raut wajah yang lurus.
sampai di ayam2kan oleh mamat dua ekor ni.
*dush!!*


tak perlu memiliki wajah hemsem. cuma modal perilaku yang baik dan muka agak skema je. mudah menambat mata saya untuk dicuci. huahua.

awak moody hari ni? just look at his face. ololooh~
i'm em.ee.el.tee.ai.and.gee.(melting)

muka dia ada attraction yang membuatkan saya nak tengok tengok tengok dan tengok. haha! please~


hem. see. dia lurus kan? hihi ^^

some people said: he look very hemsem in every angle. cayalah! *claps* hehe.

here some good song from leann rhimes  some say love.

 

Some say love, It is a river,
That drowns the tender ring,
Some say love, It is a razor,
That leads your sould to bleed,
Some say love, It is a hunger,
And endless aching need,
I say love, It is a flower,
And you its only seen,

It's the heart, Afraid of breaking,
That never, Learns to dance,
It's the dream, Afraid of waking,
That never, Takes the chance,
It's the one, Who won't be taken,
Who cannot seem to be,
And the soul, Afraid of dying,
That never, Learns to live,

And the night, Has been too lonely,
And the rode, Has been too long,
And you feel, That road is only,
For the lucky, And the strong,
Just remember, In the winter,
Far beneath, The bitter snow,
Lies a seed, That with the suns love,
In the spring, Becomes a rose

although your name never mentioned as my eye candy but 
u are the sweetest candy my eyes ever look at. and always looking for it.
(kalau tak takkan gambar kamu merata dalam bilik sampai kantoi dengan makcik, kan?) ;p
the above song dedicated to u my dear, :)
from melaka with lots of love,
jehan.
(^^,)V

Sunday, July 18, 2010

mari cuci perut

pernah dengar smooties tak? yes. pandai pun. sejenis minuman berasaskan sayuran atau buah-buahan yang dikisar menjadi minuman penuh khasiat. baik untuk anda yang sedang berdiet. jehan diet ke? oh tak. katakan tidak pada diet. nanti ada orang jeling2. hoho. saya cuba tak bergantung pada suplemen dan cuba percaya pada apa yang saya makan, aktiviti harian yang sihat dan senaman. okay? tiada ikat perut sampai pening2. :)

jadi apa yang jehan nak buat dengan smooties ni? saya nak share resepi buat smooties.senang gila. cuma pegi pasar, cari bf. haha. takla! pegi pasar cari buah atau sayur, blend, taraaaa...smooties siap. 


kalau beli kat luar smooties ni mahal wwwoooh. baik buat sendiri. nak buat 1 jug sorang habiskan pun boleh. berbaloi-baloi. jadi, ini my fav smooties. ever.

kiwi+strawberi smooties
12 strawberi
2 kiwi
1 pisang
1 tbs madu asli
4 ketul ais

cara: 
potong bahagian atas strawberi, buang kulit kiwi dan belah 4, 
potong pisang kepada 4 keratan. masukkan semua bahan ke
dalam blender dan kisar selama lebih kurang 20 saat.
siap!:)


mango lassi
2 mangga masak
2 tbs yogurt asli
1/4 pint susu
1 cawan ais

cara: 
campurkan semua bahan ke dalam blender.
kisar lebih kurang 20 saat. tambah gula jika perlu. :)

smooties sayuran, saya cadangkan 2 resepi ni. sodap jang!

smooties seleri strawberi.
 3 batang seleri
jus epal
6 biji strawberi
6 tbs yogurt asli

cara:
potong seleri kecil2, buang bahagian atas strawberi,
masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar.
minum masa cuaca panas mesti terangkat! hihi ^^

 tomato smooties: 
2 cawan tomato (potong kiub)
1/2 cawan jus tomato
1/4 cawan jus epal
1/2 cawan lobak merah
1/4 cawan seleri (potong kecil)
2 cawan ais

cara:
campurkan semua bahan dan kisar. :)

apa lagi alasan yang saya perlukan untuk menolak minuman ni? saya rasa lepas ni tak perlu suplemen lagi. :)



  

Friday, July 2, 2010

bunny is arnab

bunny is arnab. oh rabbit also arnab. kekeke. naah dah janji nak post hasil mengait si arnab lompat2 kan hari tu? tapi arnab ni tak lompat2. statik keras gemuk kecil dan comel.

lepas duk pusing2 keliling google untuk cari pattern tersimple yang tak buat mata juling kepala pening sebab nak study pasal segala pattern tu, so jujie jumpa pattern tu kat Rebecca Danger. klik sini untuk pattern. kalau tengok semua hasil tangan yang dia buat apa yang saya boleh cakap : 'dia memiliki tangan mesin'. mana taknya semua hasil tangan dia kemas sangat sangat sangat. sekali lagi, sangat kemas. tengok semua stuffing toy dia buat saya rasa nak nak nak nak satu. oh bukan satu. semua ok?

jadi, lepas dapat pattern tu, jujie pun cuba.
apa yang awak perlu ialah:
  • benang kait saiz sederhana. kalau market biasa kat malaysia ni, yarn kecil je kan? so alternatif terbaik, double kan yarn. so ianya lebih baik.
  • circular needle. kalau awak tengok kat pattern tu, dia guna double pointed needle kan? jujie dah cari double pointed needle kat melaka takda. kecewa T.T. so cara terbaik gantikan dengan circular needle. fungsi sama je. :)
  • stitch counter (optional)
  • jarum jahit saiz besar
  • pom pom kit.
cara buat pun senang je. baca la kat pattern tu je okay? malas le nak taip benda yang sama dua kali. hehe :)

so here we go. my first bunny. hop! hop!

mr.brownies. sgt innocent muka kamu. -__-"

second? come to mama!

ms.vanilla. 
yang pink tu bkn mulut. awak salah. tapi hidung. take note. ;p

and the third one. drum roll!! drruuuuuu doom~!

mr.messy.
macam atok tua yang sengal kan? hihi. siap loceng kat telinga. joyah betol!

yang ketiga tu dah bagi hadiah tanda peringatan kat adik yang dah pegi sambung belajar kat puncak alam. bagi nama mr.messy sebab dia gila sangat bintang argentina si lionel messi tu. haa! serabut! 

here some pictures lagi. :)


prutt~

hehe.tu je. next project will be? tatau lagi.:)
till my fingers meet keyboard again!

lots of love, 
jehan.
(^^,)V


psst~ saya dak jumpa doktor kacak. nasib baik cepat!
dia bagi saya antibiotik yang terbaik!
betul la orang cakap kasih sayang dan chenta itu ubat paling mujarab untuk segala penyakit.

hamboi gatal sungguh ayat. tak ingat! haha. mak cubit nanti!;p

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails