Monday, December 21, 2009

as i promised!

haa.. kan saya update my blog lagi hari ni. rajin kan? haha tolong-lah! sangat perasan.
dah jangan merapu.

basic knitting actually senang gila kalau ada orang  ajar. so sangat2 la bertuah if ada mak atau akak atau relative yang suka@tahu knitting. memang rugi sapa yang sia-siakan makhluk tuhan yang 1 ini - si penggemar kait. saya ni yang takda basic, pengalaman, mahupun ilmu yang ciput dan ditambah takda sapa2 nak ajar terpaksalah merangkak beli buku sendiri kat mph bookstore hari tu. sorang membelek mengkonfius men'survey' harga untuk buku ilmu ni. mula cadang nak beli in English la tapi dalam hati 'kau paham ke nanti jehan? jangan memain ni..' tgok plak kat harga buku dari oversea ni semua mahal! lari bajet satu then tak nak menyesal kalau dah beli then tak paham. then ambil la buku bahasamelayu yang harganya only RM28.00. adoi! gila kedekut kemut! okay tajuk buku ni kait jarum dua ditulis oleh Zainon Mohd Nor Al-Yunani. all information  mengenai buku ni ada kat sini ye. boleh beli online lagi ^^

oohh.. tapi sangat disappointed gila sebab bukak je buku ni mata dah berpusing. hah! tak faham faham? semua yang ditulis atas buku tu untuk orang pro2 je. tak boleh la saya yang beginner ni nak belajar pakai buku tu.. huh. kecewa T.T

tapi semangat tak mati di situ. ku kuatkan azam dan iltizam (hahaha!sangat skema ayat macam jawab paper bm!) saya pun meng'GOGGLE'. YA.. actually belajar  knitting guna internet is more jimat dan senang gila tahap geli mat! senang sangat sebab ada video and gambar2 yang menarik tertarik kau memang da boom! lagipun kalau ada something yang tak paham boleh GOOGLE kan? hihi^^ actually i love to learn more about knitting in english! haa.ambik kau bile jehan dah speaking. berabuk!haha. bahasa yang digunakan gila simple and senang paham. (macam biasa kalau tak paham satu perkataan or terms yang digunakan dalam knitting ni. GOOGLE okay?) yela nak compare dengan keyword knitting dalam bahasa melayu such as awan ketumbar, ketumbar, ketumbar 2 serumpun, awan lumut etc adoi..i only know ketumbar kita guna dalam masakan. how come all ingredients ada dalam knitting? ahhhh saya beginner okay. BEGINNER! tak tau langsung all that keywords. english please? haha^^

okay jehan aku rasa baik kau mula mengajar sekarang sebab orang mesti rasa  nak lempang2 je kau sebab kena baca text yang panjang gila ni. belajarnye tidak!

yela..
sorry to say i have to teach all of you about the basic stiches in knitting in english okay?(betulkah ayatku ini sayang?refer kat si dia yang lagi pro bab2 grammar ni.^^,) tapi jangan risau. saya dah cakap tadi. senang geli mat! siapkan link2 berguna lagi untuk pembaca tersayang.^^

our knitting class is begin. cik temah dan cik gayah boleh stop bergosip. serius ye.. 1st of all yang perlu gila2 tahu and mahirkan is mata kaitan aka casting on (CO). mata kaitan ni paling basic and  paling kacang  cap tangan la dalam knitting. makin  banyak mata kaitan, makin lebar hasilnya nanti. macamana nak buat? okay tekan sini ye sayang2..;)) hasilnya nanti macam ni ye..



THEN
dalam knitting ni ada DUA(2) jenis kaitan.
1) the purl stitch
2) the knit stitch

dua2 kaitan ni bezanya cuma pergerakan jarum ke atas atau ke bawah sahaja. sangat2 simple. tapi hasilnya beza. memanglah hasilnya beza. kalau takde beza tak payah la payah2 buat dua jenis kaitan. boleh tahan sengal ye kamu jehan..;p

HOW TO MAKE THE PURL STITCH? tekan sini. look at her hand carefully. ni yang sangat2 senang saya bagi kat kamu tau sayang2..;)

and..

HOW TO MAKE THE KNIT STITCH?tekan di sini pula. dan hasilnya begini. bagi knitters yang tak sabar2 nak tengok hasilnya even belum buat pun kan..hehe^^



before saya lupa, our homework to make our jari-jemari lembut and lemah gemalai is anda2 boleh la kait antara knit stitch dan purl stitch ni berselang-seli. jehan i'm sure mereka tak faham ayat kamu yang macam muniadi cakap. english please? okay..berselang-seli i mean buat sebaris-sebaris. mula2 purl sebaris then knit sebaris. faham ye sayang?:)

owh?bila dah habis benang nak buat apa? lupa pula si jehan ni..takkan nak biarkan berjuntai je bebenang tu kan..so the last stitches  issssssssssssss

ianya diwujudkan untuk mematikan kaitan anda. sama jugak macam basic stitches yang lain. simple sangat2! untuk buat binding-off ni. anda mestilah agak2 benang yang dah nak habis tu cukup . jangan dihabiskan buat purl&knit stitch je ye.. nak buat macamane?klik je di binding-off yang besar atas tu.

okay..habis class kita untuk ikatan asas dalam mengait..so cikgu nak kamu semua rajin2 buat homework ye.. jangan nakal2!

till fingers meet keyboard again!(^,^)V peace!



2 comments:

  1. HannsRaj JaVeD TiSmaiLDecember 28, 2009 at 3:14 PM

    sya dtg lg..:-)
    cnie mari bukn mau jual karpet..
    kasi ltak komen ini blok bgunan juga..huhuhu..
    suda update blog...sgt bgus..
    tp puji diri sndri..
    seperti masuk bakul angkat sendri...boleh ka?
    cbe tgk!!..hehehe..:-)
    asas mgkait...sgt senang k?
    ble nk ajar sye? pastu kalo blaja leh jd giler k?
    sbb kt ats tue awk mntion senang giler..
    ape yg sye pham kalo kte blaja kite akn senang jd giler..
    btul k?
    kalo cmtu tknk laaa..awk giler la sorg2..
    sye tknk jd giler laaa..hehehehe...:-P
    kt mane nk bli buku ngait nie ek?
    kat kdai moto ade x?
    x pon kt kdai jual kelapa mesin k, air tebu k, ade k jual?
    kalo ade mmg sye nk g bli..
    mmg buku tue dlm bhse inggeris j k?
    mlayu ade x?
    tp lg bgus kalo ade dlm bhse wurdhu..
    lg snang sye nk pham..huhuhu..:-)
    harge ade yg murah2 x?
    dlm harge yg kurg dr 3 ringgit 25 sen..
    ade x? kalo ade nt sye bli..:-)
    haah!! bukak buku tue mate leh brpusing?
    waahh!! sgt bhye nie!!!
    smpi brpusing mate!!! tknk la bukak buku tue..
    simpan je laa..tp kalo simpan je wat pe bli ek?wuwuwuw...:-p
    owh...leh tengok kt tenet eyh..
    ok gak tue..tgk kt ne? google?
    google tue bukn cermin mate yg gne utk berenang tue k?
    cmne nk tgk gne google tue..
    k kte kne pkai bru leh ngait?
    tkpe...nt sye cbe k..hehehe..;-P
    waaahhh! dlm google tue byk gmbr ngn video yeee..
    sronok nye!!! nk tgk laaa..
    gambar ngn video filem hindustan ade x?
    sbb fevret sye tue..
    msti tgk!! x leh miss!!:-P
    waaahhh!!! hebat jugak kmu ckp english yee..
    smpai kuar habuk kt cnie..
    tggu sat..sye amek kain nk lap habuk yg byk nie..
    haaaa...dh bersih pon..huhu..:-p
    laen kali kalo nk ckp inggeris cver sket laa..
    kalo x nt byk habuk kuar kt cnie..hehehehe..:-p
    ketumbar? tue bukn yg gne utk wat kueh telinge keling k?:-P
    x pon yg bese org gne utk wat sotong goreng tepung masin kn.....kui3x...:-P
    btul kn? nie nk ngait k nk blaja masak nie?
    konfius laaa...:-)
    asep cakap je...ble nk stat blaja kait nie..
    seb baek tkleh lempang gne kaki laaa...:-P
    waaahhh!!! ckp omputih laaa!! amat hebat!
    sye pon tak pham!! huhuhu..:-p
    owh...tp senang je yee..smpai rase geli2?
    x rase pon?huk3...:-p
    eyh? awk ade kwn name cik temah ngn cik gayah yeee? diorg single lg x?
    leh knalkn kt sye tak? hehehehe...gatai2..:-p
    ok...sye dh cbe dah yg kmu suh wat tue...yg last skali tue..binding off tue..
    leh anta kt kdai tak?
    suh die wat binding cm buku tue...bleh kn?heeeee..:-P
    owh ok.,..
    klas dh abis..huhuhu..:-p

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails