Wednesday, November 4, 2009

apa yg anda perlukan utk knitting??

1st of all..
barang WAJIB yg perlu anda ade utk knitting(mengait.ok?)..

1. knitting needles (jarum kait)


jarum knitting jenis bamboo

utk kait jarum dua ni..of course la kne gne dua@spasang jarum kait..ade byk jnis jarum kait kat market.cth mcm besi, plastik, kayu dan bamboo (my most fav needle!!) ;p
slain jnis jarum, saiz jarum pon msti diambil kira. kalo kite nk kait bnda2 kecit mcm hair band, kite blh gne jrum saiz kecit. kalo korg nk kait shawl, scarf, stokin, blanket or wutever yg beso2 blh gne jrum saiz medium or large or XXXL.kekeke. eh!xtipu tau..market oversea ade jarum beso2!!haa..
kalo kat mlake ni market utk brg2 knitting ni susah sket. brg2 knitting pyh nk carik..kalo sape2 knitters kat luar tu yg dok kat mlake, sayep cdgkan bli kat kdai2 bunga area kmpg jawa & merlimau.korg jgn pndang rendah sbb brg2 tu jual kat tmpat chekiaq2 mcm tu..kualiti yarn die sayep blh bg twoTHUMBSup tau!haa..hehehe. beside tat, jarum knitting plak korang blh carik kat DAISO,japan kat dataran pahlawan..(aku nk share 20% dgn daiso ni.aku da promote kdai ko!muehehe.) sblm lupe bgtau..dlm knitting ni pon ade sejenis lg jarum iaitu circular needles.
circular needles ni jarum kait yg ade cable yg mhubungkan dua2 jarum ni. jarum ni sng kalo kite nk kait snowcap ke, topi baby ke..

bamboo circular needle

2. yarn (benang kait)


yarn.

hah!dah ade jarum,kne la ade benang..kalo x cane nk knitting kn..
so tok plh benang ni pon kne amek kire bberape faktor..antaranye..korg nk kait ape?
kalo korg nk kait stakat mcm alas meja ke, alas priuk pnas ke, korg bli benang yg agk ksar n murh pon tape..tp kalo ya'll nk wat shawl, scarf, cardigan, ksut baby, stokin..etc..anda sume kne la bli yarn yg lmbut. jgn lupe rase dlu yarn ok..tkut2 nnt bile dah beli, dpt tekasar plak kan..habis melecet leher kalo dbuat shawl..muehehe.:D harge pon pham2 la yep..;p (mhal sket la..) tp x de la mhal sgt..kalo yarn yg made in malaysia harga dr RM2 - RM 9.50 jep. xmhal sgt kan? kualiti pon blh thn! slain tekstur yarn, anda kne amek kira saiz yarn jgak..smakin besar saiz yarn, smakin besar la hsil yg akn dbuat..utk mhasilkan shawl, sayep syorkan gne yarn saiz L or JUMBO (saiz ade tulis kat ketas pbalut yarn ok.dun worry..) yarn kat mlake ni korg blh bli kat kdai bunga kat kampung jawa, pekan merlimau.(disyorkan.as i said b4, kualiti twoTHUMBSup.ok?) kat DAISO,japan dataran pahlawan pon ade..:)

dah dpt info2 tok barang knitting?
haa..pasni kite start knitting basic plak yep!
:)

4 comments:

  1. kte mmg minat nk blajar bnde ni...tp nk cri jarum kait 2 ssh la

    ReplyDelete
  2. hi specky.thanks for being my follower!suke..:)
    kalau nak cari jarum kait saya suggest u carik di kedai bunga or yg ada jual barang2 kwin tu such as bunga telur tu..kalau di tempat u ade daiso japan lagi bagus!byk choice! dun give up girl!:)

    ReplyDelete
  3. HannSRaj JaVed IsmaiLDecember 23, 2009 at 9:42 AM

    kte minat nk knitting nie..
    tp tk minat nk blaja...sbb byk sgt kait mengait..hehehe..
    kalo tkde benang ngn jarum kait bleh tak kite ngait?...
    mksd sye cm kte ade kaitan ngn ape2 yg kait mengait k? jnji ad prkataan kait mengait..bleh tak?:-P
    jarum kait tue ade mcm2 kn?
    besi, buluh, kaca, biskut tongkat, kayu jati, ranting kayu...n byk lg..
    tp sye tknk gne sume tue...bleh tak?
    sye nk gune lidi penyapu k? lidi ngaji k?
    tak pon sye nk gne jari j? bleh k?
    :-)huhuhu...
    kalo nk bli brg2 kait mengait nie mmg kne pegi kmpung jawa, daiso ngn dataran pahlawan j k?
    sbb tmpt tue sume jauh dr umah sye...
    jd ade brg2 tue sume dijual d pasar mlm k?
    kdai seven eleven k?
    pasar tani pagi ahad k?
    tak pon kt lori ayam yg msuk taman pagi2 tue...
    agk2 kmu ade tak?
    kait mengait nie leh wat mcm2 kn?
    leh tak kalo kte tknk wat yg bese2 cm shawl tu, stokin, tudung tue sume..
    tp nk kait yg laen sket...
    nk wat motor, beskal.. kete tak pon pembakar roti?
    bleh tak?
    plg kurg pon leh wat selipar jepon dh kre ok laa...
    kalo bleh..
    nt awk ajr sye eyh...
    tp tknk by online...
    awk tepon sye personnally..
    smgt sket nk blaja nt...hehehehehe....
    haaaa...satu lg, leh tak awk tolg gtau sye kt ne ade jual brg kait yg murah...
    yg harga bwh seringgit...seposen je k?..
    sbb sye tk mmpu nk bli yg mahal2 cm awk ckp kt ats tue....
    tue je wat mase nie...
    sekian trime kaseyh..
    :-P

    ReplyDelete
  4. wah2..memang awk sgt2 bminat ni nak mengait.
    drpd segi awk komen je sy dah tau yg awk ni skrg memg tgah mbuak2 smngat nak mengait.
    disebbkan komen awk tu mbuatkan saya sebak!sob..sob..
    awklah follower paling dsygi seantero duniaaa!!
    amatlah beruntung dpt follower mcm awk ni..
    ape2 hal pon blh je nk ajar awk personally.
    xpyh gune telefon pon..
    kite blaja dpn2 ye.
    jgn risau..
    bkn je moto,beskal,pisau toreh getah je..kapal kd kedah pon saya boleh ajar macamane nak dikait..
    senang sgt!
    smoga bertemu untuk mulakan kelas mengait..
    ;))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails