Monday, May 24, 2010

blueberry cheese cake

hai! hee.
seperti yang dijanjikan! kini tiba masanya untuk berkongsi resepi.
tapi sebelum tu.
sila janji tak bocorkan rahsia ni pada orang awam! haha!

so. blueberry cheese cake dibuat khas untuk birthday boy. 1st time celebrate bersama. celebrate ke? hehe. with his family saja. jehan cuma buat kek. tak kisah la. atleast beliau berada di pangkuan semasa hari jadinya. pangkuan? pangkuan siapa? ibunda beliau la..hee~ :p lagi satu reason why? saya suka buat kek dan bagi pada beliau sebab kakak diep suka banget! plus ada bakal baby dalam perutnya! hohoho. teruja. bagi pagi, petang habis. bestkan? ada orang sudi makan kek saya. hee~

okay come. ikut bersama membuat blueberry cheese cake!


seperti yang dilihat. bahan yang digunakan: cream cheese, oreo untuk base, icing sugar, telur, kuning telur, jus + lemon zest, susu segar, president cream, corn flour, minyak mazola, secubit garam, blueberry jem dan loyang.

next!
campur cream cheese, icing sugar, corn flour, dan secubit garam.
lets roll out bebeh~!

okay masa ni beat dengan kelajuan slow sampai cream cheese larut dengan semua bahan. kalau laju terbakar pulak mixer. hah! pengsan kau nak pukul. ;p

ahah! see..dah larut kan? haa..masa ni la baru boleh lajukan mixer selaju-lajunya! beat lebih kurang setengah jam. yekee?? iyee..ini chef yang ajar masa praktikal dulu. 'kalau awak nak dapat cheese cake gebu, lembut, lemak berkrim, pukul sampai dia lembut for about 45 minutes' 45minit? ohoo..jangan cuak peluh2. haha itu 45 minit untuk cream cheese 3.25 kg! itu mesin gila besar punya kerja. jehan duduk sambil tengok jam je masa tu. ;p

so kali ni, beat lebih kurang setengah jam. sambil tu scoop kat tepi2 mixing bowl kalau2 ada cream cheese yang terlekat kat mangkuk. make sure semua sebati! haa.. then..

selepas 30 minit, baru masukkan telur, kuning telur . beat lagi sampai adunan kelihatan gebu dan lembut. lepas tu masukkan susu segar dan president cream. beat lagi sampai semua bahan sebati. jangan lupa jus+lemon zest. kita guna telur, tapi tak guna esen vanila. mesti hanyir nanti kan?? so, gantikan dengan lemon dan zest. bau wangi sangat! nyum2~

eh, jangan lupa!
ketepikan sikit adunan untuk dicampur dengan blueberry jem.
adunan yang diketepikan tu, campur dengan blueberry jem. 
haa..dah siap cerita pasal adunan. sekarang nak cerita pasal base pulak.

biskut oreo ditumbuk/dikisar kasar. campur dengan minyak mazola sehingga oreo crumbs tu melekat satu sama lain. then, masuk dalam loyang. tekan sampai mampat dan rata! iyaah~iyaah~
oh sebenarnya base ni kena buat before buat adunan sebab base ni kena simpan dalam freezer sebelum dibakar! ouch! sorry salah jehan. hee~;p

haa..bila dua2 dah siap, masukkan adunan putih dan adunan bercampur blueberry selang seli.

 sekarang la masa nak bakar! bakar dia!bakar dia!

bakar cheese cake ni tak sama macam bakar kek biasa. sebab kalau bakar sama macam kek lain, cheese cake kita kering, senang hangit!
so chef cakap, sediakan dulang berisi air, letak kat tingkat paling bawah dalam susunan oven. nampak tak dalam oven jehan tu, yang paling bawaaaah sekali warna hitam. haa.. tula dulangnya. so kek kita akan lembap sentiasa. dan! risiko hangus pun kurang.
masa 40 minit pertama bakar, guna api atas dan bawah, suhu 180-200 darjah celcius. 20 minit terakhir, guna suhu 180 darjah celcius api bawah sahaja! okay?:)

dan hasilnya?




JAJAAAAANG~
hee~ happy birthday!:))

tips cheese cake yang sedap?
haa ni jawapannya!

dia melazatkan semua cheese cake saya! dan sampai hari ni saya kipas susah mati (die hard fan) philadelphia cream cheeseeee~ tak tipu!kekeke ;p

so apa lagi? selamat mencuba!:)

till my fingers meet keyboard again.
(^^,)V
with love, jehan.:)

7 comments:

  1. Happy Birthday kat bf Jehan...
    Semoga kamu berdua sentiasa bahagia dan ceria selalu ya..

    wah..
    so sweet lah.. Jehan wat sendiri kek besday untuk bf.. buat sendiri lagi best kan..
    cantik gebu kek bluberry Jehan nie...
    terliur sakan ann tengok...
    patutlah bakal akak ipar suke makan..

    rumit juga pembuatannya..
    ann tak pandai wat cheese cake..

    ReplyDelete
  2. thanks ann!!
    amin~

    ann ni baik laa!
    suka puji org sampai org tak ingat dunia!
    hehe.:)

    wish 1 day ann dpt rasa cheese cake ni okay!

    ann..cheese cake lg sng dr kek biasa.
    sebab takda risiko kek jd bantat.hehe:)
    tp masing2 punya skill kot.:)

    ReplyDelete
  3. gile .macam sedap je..nanti raya bawak tau jehan..

    New Entry Pawaka19 Dot Com
    "Pemulihan Dara,apabila sudah ditebuk tupai? "

    ReplyDelete
  4. muehehe. boleh je.utk kezen.mkn kat bonet keta.kne sorok.kalau nak sumbat perut suma orang kat kmpung tu boleh bankrap!!phew~;p

    dh baca latest post.good!suka!:)

    ReplyDelete
  5. Jehan...im blog walking
    Tgk cake tu sedap nye
    Nak blaja boleh...
    What about the budget ye?How much to spend and what ever..
    if u dont mind to share..;p

    ReplyDelete
  6. boleh je kalau nak blaja.
    budget utk 1 cream cheese(250g) RM 9.69.
    tapi utk total semua bahan nak buat cheese cake setengah kilo approximately RM 30.lebih baik buat sendiri daripada beli kat kdai.mahal.
    nanti saya kongsi how to make baked cheese cake ok.insyaAllah.

    ReplyDelete
  7. owh i see
    but im the beginner,mmg tak taw langsung about how to make cake ni..
    *sblm ni pun mmg tk penah buat(nothing :( )
    can u give the exactly quantity for ur recipe?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails