udang 3 rasa
masam, pedas dan manis
bahan-bahan:
udang (digaul dengan garam dan serbuk kunyit)
cili akar, bawang putih (ditumbuk halus)
bawang merah (dihiris)
sos tomato
tomato segar
sos tiram
garam
cara-cara:
- panaskan minyak dan goreng udang sehingga bertukar kemerahan-merahan.(ada pilihan samada nak goreng ataupun tak. ada yang prefer masukkan mentah selepas selesai menumis semua bahan) ketepikan udang.
- masukkan hirisan bawang merah dan bahan yang ditumbuk tadi(bawang putih dan cili akar). tumis sehingga naik bau.
- masukkan sos tiram dan sos tomato. kacau sebati.
- jangan lupa sedikit garam.
- masukkan udang yang telah selesai digoreng tadi dan hirisan tomato segar.
- kacau sebentar dan siap.
sup bebola daging
bahan-bahan:
bebola daging
bawang merah dan putih (dihiris)
vermicelli @ soh hoon (direndam)
kobis bunga/kobis putih
daun bawang
garam
garam
air
cara-cara:
- panaskan minyak dan goreng hirisan bawang merah dan putih sehingga bertukar keperangan. ketepikan.
- tuang air ke dalam periuk dan masukkan bebola daging.biarkan hingga air mendidih.
- masukkan batang kobis putih dan soh hoon.biarkan sebentar sihingga ianya masak.
- masukkan daun kobis putih, garam dan bawang yang telah digoreng tadi.
- kacau sebati dan hidangkan.
- taburkan hirisan daun bawang di dalam sup.
- siap!
jom makan! :D
daging yang kenyal2 tu sedap..slurrrpp~
mesti beliau terliur. lagi2 kalau dibacanya time nak lunch. huhu! :)
okay siap.
kilija!kilija!
potong gaji nanti!
(^^,)V
miss you orang jauh!
:)
bye2.
bye2.
jehan..masak2 ngan menjait ..mane ramai org suka?
ReplyDeletemasak2!!
ReplyDeletesebab orang suka makaan~
:)