Wednesday, July 21, 2010

Dear John

hari ni cuti. lots of good thing to do with our house, mak. 1st task: roboh reban. ganas kan? kepada ayam2 yang tak bayar sewa, sila keluar. kami nak roboh reban anda. wakakaka (ketawa jahat macam ah long!) macam buruh dan badang bila angkat kayu kayan yang penuh anai2 tu. then basuh baju dan sidai. macam apa je buat kerja penat2 pastu masuk rumah baru nak breakfast on 9.15 am. terbalik. ;p lepas breakfast tolong mak siang ikan bilis. masa tu la perut rasa sesungut. sakit! sakit! bagi la sakit ni kat kaum laki yang tak paham apa itu senggugut. *sigh* pasti tak pergi kerja 1 hari. setakat cirits pun dah bising kan.

masa tengah duk guling2 sakit perut ni dapat idea nak tuam perut. taknak guna minyak angin. tak suka baunya. nanti sakit perut tak kurang tapi prut prut pulak. nak tuam guna botol mineral isi air panas? lagi tak kuasa nak panaskan air masuk botol bolot pakai kain segala. cukuplah dah ulang alik ke tandas. hari ni kerja utama melawat tandas. hoh! so apa lagi. tak tahan ni. amek selimut super tebal balut satu badan, ON lappy dan letakkannya di atas perut. tunggu lama sikit, bila lappy dah panas, it feels much much better. :) finally. tapi biasa la at the 1st day. sengal2 tu still ada even tak sakit guling2. bila lappy dah on takkan nak biar je. apa lagi. explore la movie yang ada dalam collection yang belum sempat tengok.

jadi jujie jumpa 'DEAR JOHN' released on 2010 tapi along dah download awal2. hihi ^^ good story with simple plot. dengan keadaan yang kurang sihat filem ni sikit sebanyak tak rasa beban kalau tengok. awak tak payah penat2 pikir 'what's next?, what's next?' just lay back and relax. filem ni akan kupaskan 1 per 1 babak. it teach me about waiting, times, long distance relationship commitments, responsibilities dan jodoh. ala biasa la bila umur dah 20-an ni kalau tengok something yang berkaitan pasangan it started to thing my future. siapa jodoh, bila nak berkeluarga, anak etc.

carita ni mula dengan pertemuan pertama savannah (amanda seyfried) dan john tyree (channing tatum) kat tepi laut bila beg savannah jatuh dalam laut dan john selamatkan. dari situ mereka jumpa. mula dengan ucapan terima kasih, mereka berbaik. john berkenalan dengan keluarga savannah dan savannah jumpa ayah john. perhubungan mereka mula ada cabaran bila john habis bercuti dan perlu pulang ke base tentera. he is in US special force. dan savannah masih lagi student.cabaran yang mereka hadapi, long distance relationship. both of them berjanji menjaga perhubungan dengan baik, waiting each other etc. the sweetest thing yang mereka buat, tak kira berapa jauh john dihantar untuk berkhidmat, mereka berutus surat. sebab susah takda internet,so itu je cara mereka berhubung. everything looks fine sampai 1 masa savannah lama tak hantar surat. dan terakhir surat yang dihantar ke john savannah bagitau dia akan berkahwin dengan laki lain.  sedih. yep.

---------------------------malas nak cite panjang lebar.----------------------

last cerita, they meet again finally sebab jodoh. kenapa? hah tengok la sendiri. kekeke ;p

jadi cerita ni banyak kali mengetuk kepala saya 'oi wake up! wake up!' bukan sebab jujie berkhayal tapi menyedarkan jujie 'dun worry. kalau itu jodoh kamu, dialah jodoh kamu dan waktu itu lah kamu bernikah. insyaAllah..'

sometimes bila tengah bercinta masyuk la orang cakap, banyak janji yang kita ucap sampai kan bulan pun nanti abang belikan. ;p tapi kadang2 kita tak sedar what will happen in our future. dengan orang yang kita bercinta tu ke kita akan kahwin? mempunyai anak dengan dia dan menempuhi waktu tua dengan dia? awak pasti dengan dia? tak, kan?

bila kita pikir tentang masa depan kadang akan buat kita takut. takut dia bukan jodoh kita lepas 3 ke 4 tahun berkawan. tapi memikirkan tentang masa depanlah yang membuatkan kita akan mempersiapkan diri untuk menghadapi whatever happen di masa depan. memperkuatkan diri dengan bersedia apa bakal terjadi dengan masa depan. kalau awak masih tak pasti dia bukan jodoh atau awak takut akan terjadi apa2 di masa depan, bersedia untuk mencintainya tidak melebihi dari awak mencintai Dia dan diri sendiri. cintailah dia sekadarnya sahaja.
 *peringatan untuk diri sendiri actually.

2nd, cerita ni mengajar saya masa takkan dapat berbuat apa2 tentang jodoh kamu. ini bermaksud, tak kira berapa lama awak berkawan, bercinta atau berkenalan, jika ditakdirkan dia bukan jodoh kamu, maka dia tetap bukan jodoh kamu. kalau awak risau 'alamak! aku dah 21 tahun! kena kahwin ni...!!' tapi sekiranya perhubungan itu disudahi dengan pernikahan sedangkan diri kamu masih belum bersedia, rushing, risau dia cari orang lain or what so ever, itu satu kesilapan. just wondering something happen in your future dan pernikahan yang awak harapkan tiada akhirnya tapi berakhir di tengah jalan dengan penceraian? hum.. jadi cerita tu menenangkan jujie. 'it's ok. umur dan masa tak dapat buat apa2 tentang jodoh saya. kalau tu jodoh saya, dia akan bersama saya tika detik itu tanpa sesaat lewat atau sesaat cepat.'

dan tak kira berapa lama saya tunggu kamu, ianya takkan merubah masa depan kamu dan saya. saya sentiasa redha. :) macam dalam cerita tadi tu la. hihi^^

here is some pic and good soundtracks from this movie. enjoy!^^



director: lasse halstrom
novel written by : nicholas sparks
genre: drama, romance, war.
released date: 5th feb, 2010 (USA)
my rating: 4 star :)

soundtracks:
  1. amanda seyfried - Little House
  2. Fink - This is the Thing
  3. Rosi Golan - Thing of Me
 


4.  Rachel Yamagata & Dan Wilson - You take My Troubles Away
5. Deborah Lurie - Dear John Theme
6. Joshua Radin & Schuyler Fisk - Paperweight
7. The Swell Season -  The Moon.
8. 311 - Amber
9. The Donkey - Excelsior Lady
10. Wailing Souls - Things & Time

little house by amanda seyfried:

I love this place
But it's haunted without you
My tired heart
Is beating so slow
Our hearts sing less
Than we wanted
We wanted
Our hearts sing 'cause
We do not know
we do not know

To light the night
To help us grow
To help us grow
It is not said
I always know

You can catch me
Don't you run
Don't you run
If you live another day
In this happy little house
The fire's here to stay

To light the night
To help us grow
To help us grow
It is not said
I always know

Please don't make a fuss
It won't go away
The wonder of it all
The wonder that I made
I am here to stay

I am here to stay

Stay^^

memorable quotes:

The problem with time, I've learned, whether it's those first two weeks I got to spend with you, or the final two months I got to spend with him, eventually time always runs out. I have no idea where you are out there in the world, John. But I understand that I lost the right to know these things long ago. No matter how many years go by, I know one thing to be as true as ever was - I'll see you soon then.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails